Volledige prothese:

Zonder eigen tanden door het leven gaan is voor veel mensen een groot probleem. Wat ook de oorzaak van het verlies van tanden en kiezen mag zijn, iedereen wil kunnen bijten en kauwen. Ook uw uitstraling wordt voor een stuk bepaald door de staat van uw gebit.. Een nieuw kunstgebit wordt door uw zorgverzekering voor 75% vergoed. De eigen bijdrage bedraagt dan tussen de 270 tot 300 Euro afhankelijk van de polis. Na vijf jaar mag een kunstgebit vervangen worden meestal met vergoeding door de zorgverzekeraar.

Dat een kunstgebit niet altijd even makkelijk zit en voor problemen kan zorgen is een bekend fenomeen. Door het ontbreken van eigen tanden en kiezen en door de druk van het kunstgebit slinkt de kaak voortdurend. Hierdoor zal na verloop van tijd pasvorm en houvast van de prothese niet meer voldoen. U kunt daarom tussentijds uw prothese laten aanpassen. Ook dit wordt door uw zorgverzekering vergoed.

Schoonmaken

Net als eigen tanden en kiezen, moet u de tandprothese verzorgen. Na elke maaltijd moet u uw prothese reinigen, dit kunt u doen met behulp van een speciale protheseborstel en water met(vloeibare) zeep. U kunt hiervoor ook speciale prothese tandpasta gebruiken. Gebruik geen normale tandpasta die is in het algemeen te agressief. Een schoon kunstgebit moet altijd glad aanvoelen. Als het verwijderen van aanslag met een borstel en zeep u niet lukt, gebruik dan een speciaal voor een kunstgebit geschikt reinigingsmiddel.

Soms kan het voorkomen dat zich tandsteen op het kunstgebit vormt. Dat is erg moeilijk te verwijderen. In dat geval kunt u de prothese een nacht lang in een bekertje met keukenazijn leggen. 's Ochtends kunt u dan het tandsteen van de prothese afborstelen. Leg het kunstgebit nooit in heet water en gebruik geen schuurmiddelen

Het tandvlees

Niet alleen uw gebitsprothese moet worden schoongemaakt, maar ook het tandvlees waar het kunstgebit op rust. Masseer minstens een keer per dag het tandvlees met een zachte tandenborstel eventueel met wat tandpasta.

Controle

Na het plaatsen van een nieuw kunstgebit kan het zijn dat het ergens wat drukt. Als u daarmee te lang blijft rondlopen zal het pijn gaan doen. Om dit te voorkomen raad ik u aan tijdig terug te gaan naar de tandprotheticus. Hij kan er namelijk snel iets aan doen.