Veelgestelde vragen.
1. Mijn kunstgebit is gebroken. Wat nu?
Neem onmiddellijk contact met ons op. U kunt snel bij ons terecht en meestal kunnen we uw prothese herstellen terwijl u wacht. Ga niet zelf lijmen. Dit kan een correcte reparatie onmogelijk maken.
2. Waarom is het aangewezen om jaarlijks mijn prothese laten controleren?
Bij een volledige gebitsprothese slinken na verloop van tijd de kaken. De onderkaak slinkt sneller dan de bovenkaak. Hierdoor komt de gebitsprothese los te zitten en gaat klachten veroorzaken. Door regelmatige controle kunnen problemen worden voorkomen en kan de pasvorm worden aangepast . Opvullen (rebasen) kan nodig zijn als tanden en kiezen kort geleden zijn getrokken of wanneer uw gebitsprothese ouder is dan 5 jaar.
3. Wat is een gedeeltelijke prothese?
Een gedeeltelijke prothese is een uitneembare voorziening ter vervanging van één of meer tanden en kiezen. Dit is een mogelijke oplossing als u uw verloren tanden of kiezen niet door een brug, of implantaten kan laten vervangen. Een overkappingprothese is een volledig kunstgebit dat in tegenstelling tot een normaal kunstgebit steunt op enkele pijlers. B.v.b. wortels van uw eigen tanden en kiezen of implantaten.
4. Wat is een implantaat?
Een implantaat kan u het beste beschouwen als een kunsttandwortel. Een implantaat vervangt een afwezige tandwortel en wordt als een schroef in de kaak gebracht. Implantaten worden gemaakt van het lichaamsvriendelijk materiaal titanium. Het implantaat geeft houvast aan een kroon, brug of overkappingprothese.
5.Kunnen prothesen van verschillende materialen gemaakt worden?
De kunststofprothese is gemaakt van een roze, tandvleeskleurige kunststof, waarin kunsttanden en –kiezen zijn verankerd. De frameprothese is gemaakt van metaal. Op het metaal is een tandvleeskleurige kunststof aangebracht. Daarin zitten de kunsttanden en –kiezen.
6. Hoe lang duurt het voordat ik een nieuwe prothese heb?
Vanaf het eerste consult tot het plaatsen werken wij zorgvuldig aan uw prothese. Hierbij besteden we veel aandacht aan uw persoonlijke wensen. Na drie bezoeken aan onze praktijk beoordelen wij samen met u de in was gemaakte proefprothese. De stand van de tanden, het esthetisch aspect en het functioneren worden gecontroleerd. Veranderingen zijn dan nog mogelijk. Als alles is goedgekeurd wordt de prothese afgemaakt en geplaatst. Vanaf het eerste bezoek tot het plaatsen van een nieuw kunstgebit moet u rekenen op vijf bezoeken. De kosten worden meestal door ons direct bij uw zorgverzekeraar gedeclareerd.
7. Kan ik mee kleur en vorm van de tanden uitkiezen?
Uiteraard kan dit.
8. Wat kost het en wat wordt er vergoed door het ziekenfonds?
Dit hangt af van de verzekering die u heeft. Bij de meeste zorgverzekeringen krijgt u voor een kunstgebit op een tandeloze kaak vanuit het basispakket een vergoeding van 75% van de kosten. De eigen bijdrage van 25% kan vergoed worden vanuit uw aanvullende tandartsverzekering.
9. Hoe lang kun je met een gebit doen?
De verantwoorde levensduur van een gebitsprothese gaat van vijf tot acht jaar. Dit kan persoonlijk erg verschillen. Zodra uw prothese los gaat zitten of pijn gaat doen is het aangewezen om contact op te nemen met uw tandprotheticus. Vaak is de pasvorm met een nieuwe basis (voering) te herstellen.
10. Hoe maak ik mijn kunstgebit schoon?
Een nieuw kunstgebit is glad en schoon. Dat wilt u natuurlijk zo houden. Daarom moet u het na elke maaltijd goed schoonmaken. Etensresten kunt u het beste verwijderen met een speciale protheseborstel, water en vloeibare zeep Als het verwijderen van aanslag met een borstel niet lukt, gebruik dan een speciaal voor kunstgebit- reinigingsmiddel. Ook kan er wel eens tandsteen op het gebit ontstaan. Dit is met een borstel niet goed te verwijderen. Een goede methode is om het kunstgebit een nacht lang in een bekertje met azijn te leggen. Leg het gebit ook nooit in heet water.
11. Moet ik mijn mond schoonmaken?
Niet alleen uw kunstgebit moet worden schoongemaakt, maar ook het slijmvlies van de kaken waar het gebit op rust. Masseer het slijmvlies zachtjes met een zachte tandenborstel en een beetje tandpasta.12. Mag ik het gebit ´s nachts inhouden?
Om de kaken rust te geven, is het beter dan u het gebit ‘s nachts niet draagt. Vindt u het vervelend om met een lege mond te slapen, doe dan alleen het ondergebit uit. Als u het gebit niet uit wilt doen, laat het dan regelmatig nakijken en besteed dan extra zorg aan het schoonmaken ervan en het borstelen van uw tandvlees.
13. Het is mijn eerste prothese; kan ik straks alles weer eten zoals ik gewend ben?
Met een kunstgebit mag u niet verwachten dat u alles wat u vroeger met uw eigen tanden en kiezen kon doen, nu ook moeiteloos kunt doen. Vooral in het begin kan een gebitsprothese nogal wat problemen veroorzaken, zoals pijn, moeilijkheden bij het kauwen en spreken.
14. Is pijn bij een nieuwe prothese normaal?
Een nieuw kunstgebit kan in het begin pijnlijk zijn. Het zit strak tegen uw kaken aan en op sommige plaatsen misschien wel iets te strak. Daardoor kunnen pijnlijke plekken ontstaan, zogenaamde drukplaatsen. Door kleine correcties aan het kunstgebit kunnen we dit verhelpen.